Text och Bild  Lars Hammarström

 

 

 

Damfotbollen är på gång i Malmö, i alla fall verkade det så eftersom majoriteten av de Aktiva Seniorer som ville besöka Swedbank stadion och MFF-muséet var damer. Det skulle visa sig bli en tuff match för herrarna. Se matchresultatet i slutet av denna rapport. Vid en utmärkt guidning i muséet av Staffan Tapper och Hans Zielinski fick vi veta det mesta om MFF:s historia från grundandet år 1910 till dagens guldlag. Härefter vidtog en rundvandring i stadion där vi fick se mycket som fotbollspubliken missar, bl.a. loger och en enorm restaurang/festvåning vilken upptog hela stadions bredd. Härefter var det dags för lagets omklädningsrum där vi alla fick ta på varsin MFF-tröja och ställa upp på två led i spelargången, och till tonerna av MFF-hymnen gå ut på plan under folkets jubel.

Matchresultat: Damerna vann med 2 – 1, mycket tack vare sin skickliga målvakt.

Text: Björn Gustafsson     Foto: Per Landgren

Marianne Mörck på Teatermuséet, 21 november.

Teatermuséet har öppnat stora famnen för Marianne Mörk. Hon är nämligen huvudattraktionen i en pågående specialutställning.

Vi fick en ingående information om skådespelaren, filmstjärnan, regissören och sångerskan Marianne Mörck. Den mångsysslande konstnären blev mycket levande under besöket. (Hon var tyvärr inte personligen närvarande. ) Hur har ”människan” orkat och hunnit med så ofantligt mycket under sin karriär – och hon fortsätter, om än med något nedtrappat tempo, att vara aktiv.

Aktiva Seniorer var fulla av beundran över detta museum som bjuder på så mycket glädje och nostalgi. Gå dit om ni inte har varit där!

Klicka på en av bilderna. Klicka därefter på lilla rutan i mitten (bredvid x rutan) så startas en bildbläddrare. 

 

Text: Christine Rosenqvist    Foto: Björn Gustafsson          19 okt. 2017

22 st Aktiva Seniorer hade denna torsdagseftermiddag mött upp till Skissernas  Museum i Lund.

Det började mycket blygsamt med ett litet svenskt vykortsarkiv på 1930-talet och har utvecklats till ett världsunikt museum och forskningsarkiv som samlar originalskisser från rad olika länder. Initiativtagare till muséet var den legendariske Ragnar Josephsson professor, dramatenchef och akademiledamot.

Muséets idé är helt enkelt att visa hur konstverk föds och hur de utvecklas under arbetets gång. Där var man först i världen.

 

Efter en kortare genomgång av nybyggnationen som invigdes i januari 2017 blev vi guidade runt i de olika salarna och fick höra intressanta  berättelser om kända konstverks tillblivelse. Särskilt fängslande var det mexikanska rummet med Diego Rivas starka bilder. Vi fick också höra om Matisse vedermödor vid skapandet av Chapelle du Rosaire i Vence.

 

Avslutningsvis tog vi del av moderna konstverk med bl a videoinstallationer.

  

Foto och Text  Per Landgren

Månadsträff nr två 2017-09-20  på restaurang Ribersborg.

Lika stort intresse som vid premiären.  62 st aktiva seniorer träffades, pratades vid och blev serverade en god lunch. Kanske knöts  många nya bekantskaper. Stämningen var på ”topp”.Tips till nya aktiviteter, som kom fram vid premiär träffen, kommer med i framtida programblad.
Gratislotteriet med presentkort till kommande månadsträffar avslutade lunchen. Slumpen gjorde att de två vinnarna satt bredvid varandra. Grattis.

Klicka på en av bilderna. Klicka därefter på lilla rutan i mitten (bredvid x rutan) så startas en bildbläddrare.