Hälsningar från 10 Aktiva Seniorer på strandpromenad. I år blev det inte något adventskaffe med lussebulle. 
Våra härliga ledare bjöd oss utomhus på glögg och pepparkakor, bättre kan det inte vara så här i Coronatider.

Strandpromenadgänget vandrar vidare och önskar er alla   En God Glad Jul !  🎄🕯

Inskickat av Kerstin Karlsson 

RUNDTUR I CAMPANIEN ITALIEN

Sorrentohalvön       Del 4 av 4

Text och bild: Christine Rosenqvist, samt bilder från Pixabay och Wikimedia. 

Webredigering: Sten Ullerud          Skapad: 20 11 09

 

Capri - drömmarnas ö.

Efter 20 min på färjan ser man Capri stiga upp ur havet. Liknar en kamel med 2 pucklar. Längst till vänster (sett fr båten) finns resterna av kejsare Tiberius villa. I svackan emellan ligger Capri stad och längst till höger reser sig Monte Solaro nästan 600 m. upp. Ön är inte särskilt stor drygt 10 kv.km. Kring tiden för vår tideräknings början bytte Augustus, den förste kejsaren i romarriket, bort ön Ischia mot Capri.

      

Bergbanan leder oss upp till Capri stad och piazzettan. Här samlas innefolket i kvällningen. Går vi på ena hållet från torget kommer vi så småningom till resterna av Kejsare Tiberius enorma villa, Villa Jovis. Tiberius var framgångsrik militär och ville inte alls bli kejsare. Inga arvingar efter Augustus fanns och motvilligt fick han acceptera. Pga intriger mot honom lämnade Tiberius Rom och styrde hela det väldiga romarriket från Capri till sin död år 37. Samtida historiker svartmålade Tiberius, men nutida forskare hävdar att han var en ledsen och bitter man.

     

Går vi på andra hållet från piazzettan vandrar vi bland luxuösa butiker. Snart sagt alla modehus och berömda juvelerare är representerade. Vi når fram till Hotel Quisisana som började sin bana som sanatorium, men är idag ett lyxhotell. Frekventeras av både de norska och svenska kungafamiljerna.  Prislappen börjar på 300 euro!!/natt för minsta lilla rum. Istället fortsätter vi vår färd till Karthusianerklostret där den kända parfymen tillverkas. Traditionen säger att när en munk fick veta att drottning Giovanna skulle besöka Capri på 1300-talet plockade munken vilda blommor och smyckade drottningens väg. Några dagar efter besöket skulle blommorna kastas och munken upptäckte då att blomstervattnet hade en ljuvlig doft. Än idag tillverkas väldoften på ön.

   

Så småningom når vi fram till Augustus trädgårdar. Kallas så eftersom Augustus hade flera villor på ön - liksom Tiberius. Trädgården är idag en härlig plats och det är härifrån som de flesta finner vyer att plåta. Faraglione kallas de 3 klipporna som reser sig i havet. Den närmaste är ca 100 met och har förbindelse med land. Det mittersta är lägst och den längst bort är också drygt 100 met. På denna kallad Scopolo (ibl.fuori=utanför) finns en liten ödla som inte finns någon annanstans i världen. Ödlan är blå och sägs ha anpassat sig efter himmel och hav.

  

I Augustus trädgård kan vi också titta ner på en väg som sägs vara ett konstverk. Stålmagnaten Krupp hade en villa på denna sidan av ön. När han kom i sin lustyacht var det besvärligt att ta sig till huset och han lät då bygga vägen som slingrar sig ner till havet. Bred nog för en liten vagn så han slapp att gå.

 

Nu lämnar vi Capri stad och beger oss till Anacapri. Somliga säger det genuina Capri. Det är vid Anacapri som Monte Solaro reser sig upp. För den som känner sig hågad går det bergbana upp till toppen. Nuförtiden finns det en hisnande väg från Capri stad till Anacapri, men förr fanns det endast den s.k. Feniciska trappan från hamnen till Anacapri. Har man god kondition kan man ge sig i kast med trappan, liksom Anna "portalettere" (=porta=bära, lettere=brev) gjorde 2 ggr i veckan. Trots namnet är trappan sannolikt byggd av greker i antiken.

 

Genom charmiga gränder kan man promenera längst ut till fyrtornet, Punta Carema. Där är det bara du och havet.

 

För oss svenskar är det framför allt en annan sevärdhet som i ntresserar. Axel Munthes Villa San Michele. Här är så sagolikt vackert att det inte går i ord att beskriva.  Byggd på rester av kejsar Augustus villa. Jag vet var Augustus sov middag. Munthe lät restaurera ett litet rum som var en del av den antika villan ett s.k. cubiculum där den ljumma vinden stillsamt fläktar mellan de smäckra pelarraderna. Förutom som nydanande läkare blev Axel Munthe känd för sin relation till drottning Victoria, Gustav V:s hustru. Hur det egentligen förhåller sig med det lär vi aldrig få veta. Victoria dog 1930 i Rom. Munthe fanns vid hennes dödsbädd, men Gustav V spelade tennis i Nice. Gamla foton finns bevarade med Gustav V och prins Wilhelm när kistan ska föras iväg. Säg det inte till någon men rykten har sedan långeliga tider florerat i Anacapri om likheten mellan Gustav V och Munthe. Släkt? Hursomhelst var Munthe innerligt avhållen av de boende i Anacapri.

       

Udda figurer, kända figurer och märkliga människor har genom tiderna uppehållit sig på Capri. Markisinnan Casati promenerade med en leopard i band. Hennes märkliga levnadsöden har gett upphov till filmer och inspirerat modekreatörer. På Punta Tragara (nu lyxhotell) möttes Churchill och Roosevelt i hemlighet mitt under brinnande krig, Maxim Gorkilj och Lenin satt i lyx och preparerade ryska revolutionen. Oscar Wilde som var gay vistades också på Capri liksom Jaques Adelswärd-Fersen som efter gayskandal flydde till Capri och lät uppföra Villa Lysis. (Ja han var släkt med Axel von Fersen - Marie-Antionettes mycket goda vän).

  

Blå Grottan är omtalad. Mycket liten. Ingången till grottan är knappt 1 meter hög. Man får sitta på botten av en eka och streta så roddaren kan fylla på så många personer som möjligt. För dyra pengar är det hela över på någon minut. Ändå köar folk i mängd för att deltaga. Skicklig marknadsföring kallar jag det för. Nä, nu ska jag vara snäll.

Vi slutar vår tur med sfinxen på Villa San Michele. Du kan inte se framsidan. Den är placerad så att solens första strålar ska träffa ansiktet. Sagolikt vackert.

Det är min förhoppning att ni på nytt med Sten Ulleruds ovärderliga hjälp haft lite förströelse på vår rundtur bland Campaniens skiftande sevärdheter.

 

RUNDTUR I CAMPANIEN ITALIEN

Sorrentohalvön       Del 3 av 4

Text och bild: Christine Rosenqvist, samt bilder från Pixabay och Wikimedia. 

Webredigering: Sten Ullerud          Skapad: 20 10 25

Sorrentohalvön har om inte den allra vackraste så i alla fall en av de vackraste kuststräckorna i världen. Från Neapel kan man ta tåget Circumvesuviana, som de allra flesta gör, till Sorrento. Det går också färjor från Neapel till Marina Piccola i Sorrento. Ja det är i Marina piccola dvs lilla hamnen som all färjetrafik sker. Marina Grande = stora hamnen är den ursprungliga hamnen en dryg kilometer bort. Den är ganska fridfull med fiskebåtar och småbåtshamn.