Reseledare och guide: Christine Rosenqvist

 

Text och bild resereportage: Sten Ullerud       Skapad: 210929

Dag 4. Söndag 2021 09 12

Ännu en spännande dag som skulle gå i ångans och hästkraftens anda. Viktor vår busschaufför körde oss till tågstationen i Raderbeul där vi klev ombord på en av vagnarna från gamla tider dragna av ett ånglok.

  

Vår tågresa tog oss till orten Moritzburg. Här väntade ännu ett gammalt och tryggt färdsätt nämligen häst och vagn. De två Ardennerna förspända till en lång ” prärievagn” drog oss 18 stycken seniorer med lätthet.

    

I en behaglig lugn och sakta fart fick vi en rundtur i slottsparken som tillhörde barockpalatset Moritzburg.

Nu tillbaka till ett lite modernare färdsätt, nämligen vår buss, så tog vi oss till den berömda mejeributiken Molkerei. Här serverades vi en härlig osttallrik innehållande sex olika sorters ostar. Till detta fick vi ett glas vitt vin och varma  baguetter.

      

Återfärd till hotellet och en eftermiddag med fria aktiviteter innan det var dags att samlas för kvällens gemensamma middag. 

Tack Christine för en ännu välordnad och spännande dag.

 

Dag 5 Måndag 2021 09 13

Idag fick vi lite sovmorgon då bussen till Meissen fabriken avgick 0915. Meissen är den äldsta porslinsfabriken i Europa och en av de mest välmeriterade i världen. Här började man tillverka högvärdigt porslin redan 1710. Vi fick en mycket informativ och intressant guidning genom fyra olika rum där vi fick se och höra (på svenska) hur tillverkningen går till. Från kaolinlera, drejning, skulpterande och målning. Att porslinet är av högsta kvalitet kunde man bl.a se på priset där en middagstallrik kunde kosta 3.000 SEK. Lunch intogs på det berömda med würst und kartoffelsallat på Meissen caféet.

        

Efter en fantastisk upplevelse att se alla stora fina porslinsobjekt äntrade vi bussen för att ta oss till Wackerbarths slott och vinprovning.

En guide berättade (på engelska) om hur vinet producerades från vinstock till färdig dryck. Det vita vinet stod för 80% av totala produktionen. Man tillverkade även en Sekt (tysk champagne) som till och med vunnit pris hos de franska champagnedomarna.

      

Tillbaka till hotellet för lite egen tid innan vi skulle intaga resans sista gemensamma middag. Vi resenärer beställde in några flaskor bubbel och avtackade Christine för hennes välordnade Dresdendagar.

Men det kommer även lite till, under hemresedagen imorgon.

 

Dag 6. Tisdag 2021 09 14

Idag hemresedagen blev det tidig frukost och därefter en kort busstur till vår sista aktivitet. Vi hade ett inbokat studiebesök hos Volkswagens fabrik för tillverkning av elbilar ID3 och ID4. Vår engelsktalande guide Max visade oss runt i fabriken ända fram till produktionens ”giftaspunkt” det vill säga där karossen sakta sjunker ned över underredet och skruvas samman för alltid. Denna batteridrivna typ av bil är ju framtiden för hela bilindustrin med tanke på den globala miljösituationen.

    

Efter besöket påbörjade vi vår 40 mila färd till Rostock. Cirka halvvägs i höjd med Berlin blev det bussafika med frallor som Christine hade beställt hos ett bageri i Dresden. Väl ombord på färjan till Gedser så hade vi två timmar på oss att avnjuta en fin och god buffé samt lite shopping för den som ville. Nu återstod endast färden genom Danmark och vi anlände till Malmö sent på kvällen.

Ett stort tack till vår reseledare Christine för en välplanerad, intressant och spännande resa.

Reseledare och guide: Christine Rosenqvist

Text och bild resereportage: Sten Ullerud

Skapad: 210923

Dag 1. Torsdag 2021 09 09

Klockan 08.15 samlades ett gäng glada Aktiva Seniorer bakom Operan för att fara iväg på föreningens första resa sedan pandemin stängt ned alla våra aktiviteter. Christine vår reseledare räknade in 17 stycken seniorer som alla såg förväntansfulla ut. Vår busschaufför Viktor från Thells Buss skulle köra oss.

Äntligen kan vi resa igen. Vi tog oss snabbt igenom Danmark och körde ombord på färjan i Gedser som tog oss till Rostock. En god och jättefräsch buffé intogs på färjan. När vi två timmar senare anlände till Rostock så blev det ett besök på Bordershop för att inhandla diverse drycker för den som ville. Färden gick vidare på motorvägen mot Dresden. Vi fick en försening då vi hamnade i trafikstockningar när Berlin skulle passeras. Ett par timmar försenade checkade vi in på vårt hotell. Snabbt upp med bagaget på rummet och därefter över till en förutbestämd middag på restaurangen tvärs över gatan. Vi blev serverade härlig god mat och dryck. Trötta efter en lång första resdag somnade vi gott för att vara pigga till morgondagens stadsrundtur i Dresden med Christine som guide.

   

Dag 2. Fredag 2021 09 10

Vi samlades klockan 09.00 efter att ha intagit en stor god tysk frukost. Då vi var tidigt ute så började vår stadsrundtur med nästan tomma gator och torg i ett härligt soligt eftersommarväder. En gatukonstnär hade gjort ett stort minnesporträtt på gågatan av nyss bortgångne Jean Paul Belmondo.

Vi stannade vid Kreuzkirsche och fick historien om försoningskorset efter bombningarna av Dresden under 2:a världskriget. Korset består av tre stora försilvrade spikar formade i ett kors.

Det alldeles nyrenoverade häststallet hyser numera administrativa lokaler . Här kunde vi också se hästarnas swimmingpool - den enda i sitt slag. Runt hörnet såg vi Fürstezug med alla furstarna från 1300-talet framtill 1918 illustrerade med 23000 Meissenplattor som klarat sig undan bombningarna under kriget .

  

Vi tog oss vidare till Residenzschloss Grünes Gewölbe och fick se en samling av fantastiska prydnadsföremål från bl.a. August den starkes konstskatter. Här fick vi se ”Den gröna diamanten” med en diamant på 41 karat. Ett av verken som fick oss alla att tappa hakan var ”Körsbärskärnan” som i sin litenhet hade ingraverats med 184 ansikten. Även verket ”Stormogulens födelsedag” imponerade stort med alla sina 132 figurer i guld med diamanter, rubiner och smaragder.

  

Frauenkirche som rest sig ur rasmassorna och invigts 2005 och är en symbol för Dresden kunde vi också se innan vi bänkade oss för lunch på en restaurang med anor från 1500-talet.

  

Semperoperan passerade vi på vår väg till Zwinger och Gemäldegalerie Alte Meister där vi kunde beskåda otroliga målningar från gamla tider bl a 1500 och 1600 tal. Tänk vad de gamla mästarna kunde. Efter all dagens kultur och historia avnjöt vi en god middag med många nöjda men något trötta Aktiva Seniorer.

 Dag 3. Lördag 2021 09 11

Idag på morgonen kl.08.45 samlades vi för en kortare busstur till båtterminalen vid Elbes strand. Vi gick ombord på en gammal fin hjulångare som under 1 1/2 timme tog oss till slottet Pillnitz. Färden gick längs Elbe med både slott och vingårdar alldeles intill floden.

        

En engelsktalande guide tog oss runt i en fantastisk välskött parkanläggning och berättade både om byggnaderna och planteringarna. Den eleganta Gondolen som tog de furstliga från sommarslottet Pillnitz intill Dresden beundrades (se bild). En av sevärdheterna var den 250 år gamla japanska Kamelian (se bild). Under den kalla vintertiden, för att skydda trädet mot frost, så hade man byggt ett stort runt flyttbart glashus som kunde skjutas fram så att trädet hamnade inne i det uppvärmda huset. (se bild). Lunch på Parkcafe’ Pillnitz, en gång furstens livmedikus sommarbostad.

    

Dags för nästa sevärdhet som var märkliga bergsformationer högt uppe i bergen vid orten Bastei (se bild). Härifrån skulle man få en fantastisk fri utsikt över bergen och floden Elbe. Väl på plats så var vädrets makter inte med oss, det var dimma och hällregn. Vi fick trösta oss med att få en god fika med hallontårta i den fina panorama restaurangen. Dags att åter ta oss till Dresden och vila lite innan vi skulle äta en gemensam middag.

     

Del 2 av Dresdenresan kommer i mitten på nästa vecka.

 

Hälsningar från 10 Aktiva Seniorer på strandpromenad. I år blev det inte något adventskaffe med lussebulle. 
Våra härliga ledare bjöd oss utomhus på glögg och pepparkakor, bättre kan det inte vara så här i Coronatider.

Strandpromenadgänget vandrar vidare och önskar er alla   En God Glad Jul !  🎄🕯

Inskickat av Kerstin Karlsson