Text och Bild: Janet Garsén Lagerström

 Här kommer ett litet sammandrag av vårt besök på Malmö Opera:

I hjärtat av Malmö hittar vi Malmö Opera och den 6 februari fick vi, 24 Aktiva Seniorer, en möjlighet att ta oss en titt bakom kulisserna.

Bror Marklunds bronsstaty Thalia är det första vi möter när vi kommer in i foajén. Statyn var fram till 1974 i gips men är idag i brons och förgylld.

Vår guide, Kjell Johansson, ger en mycket uppskattad presentation av Operan. Han berättar att huset invigdes 1944. Det byggdes av fonderade medel och kostade 6 miljoner i dåtidens pengar och trots svårigheterna att få fram byggnadsmaterial stod huset färdigt på endast tre år.

Efter ett inledande föredrag om huset historia får vi vandra runt bakom kulisserna och för en utomstående är det en riktigt upplevelse att se hur det hela går till där skickliga specialister ser till att varje uppsättning får möta sin publik. Allt måste klaffa både före, under och efter föreställningen. Här arbetar inte mindre än 11 anställda med smink, mask- och perukmakeri till alla föreställningar. Kjell berättar att en enda peruk tar ca 40 timmar att göra för ett proffs med flinka fingrar, och de görs ofta av äkta människohår.

Visningen pågick i drygt en timme och avslutades med en efterlängtad fika i foajén.

Klicka på en av bilderna. Klicka därefter på lilla rutan i mitten (bredvid x rutan) så startas en bildbläddrare.