Reseledare och guide: Christine Rosenqvist      Reportagetext: Sten Ullerud    Foto: Sten Ullerud och Hans Törnkvist   

Dag 1: Vi var 20 stycken som samlades på Kastrup vid åtta tiden på morgonen. SAS flighten tog oss ned till Rom med landning 12.15 en kvart före tidtabell. Egen transfer buss tog oss in till vårt fyrstjärniga Hotell Universo mitt i centrum. Eftermiddagen guidade Christine oss till Spanska trappan och Fontana di Trevi. Kvällen avslutades med en god trerätters middag på hotellet.
Dag 2: Efter en variationsrik frukost så blev det avfärd till Colosseum och visning av en svensk specialguide Brita. Man kände riktigt hur gladiatorerna hade kämpat i denna gigantiska arena byggd år 80. Vi tog oss vidare till Kejsarstadens centrum Forum Romanum och fick se flera antika lämningar.
Dag 3: Denna morgon tog vår buss oss till Vatikanen. Christine hade ordnat så vi slapp den jättelånga kön. Vi kunde ta den snabba Fast Track. En nitiskt Vatikan vakt tog dock Christines mikrofon i beslag så vi blev guidade på det gamla sättet utan individuell hörsnäcka. Vi fick se verk av dom stora konstnärerna som exempelvis Rafael och Michelangelo och inte minst höra historierna som målningarna skulle förmedla. Det som imponerade mest var målningarna i Sixtinska Kapellet. Som avslutning på dagen fick vi uppleva Peterskyrkan med alla dess fantastiska interiörer. Här lät oss en vänligt sinnad Vatikan vakt oss att återfå guidning med mikrofon.

Dag 4: Morgonen började med, som vanligt en härlig och riklig frukost. Idag blev det buss till Moderna museet Maxxi. Byggnaden är ritad av den berömda arkitekten Zaha Hadid. Den är byggd som en ringlande flod utan rum. En engelsktalande guide förklarade vad konstnären eller arkitekten hade för budskap med sina verk. Kvällen avslutades på show restaurangen Tanagra med skön klassisk musik, god mat och många skratt.

Dag 5: Idag vaknade vi till hällregn. Vi trotsade vädret och begavs oss till inplanerat mål Ostia Antica som var Roms hamnstad för 2000 år sedan. Idag är det två km till Tiberns vatten. Intressanta lämningar av en stad med 60.000 invånare. Vi kunde se kvarvarande delar av rikemanshus, barer, teater och inte minst en offentlig vattentoalett. 
Dag 6: Med lokala transportmedel tog vi oss till Trastevere området. Vi besökte nunneklostret Cecilia och gick ned i gamla romerska valv. Här hade man även på senare tid byggt en mindre kyrksal rikt utsmyckad och med granitpelare. Vi besökte även Mariakyrkan som är Roms äldsta Mariakyrka. Här fick vi se 900 år gamla mosaiker.
Dag 7: Idag lämnar vi kyrkor och ruiner och beger oss till staden Tivoli utanför Rom. Här besökte vi Villa d´Este med en imponerande park med sprutande fontäner. På kvällen hade vi avslutningsmiddag på restaurang da Meo Patacca. Här blev det sång och musik av det lättare slaget exempelvis Volare, Sole Mio, Arrivederci Roma m.fl.
Dag 8: Hemresedag efter en fantastiskt innehållsrik, intressant och spännande vecka.
Tack Christine för din eminenta guidning och för en välplanerad resa.

Klicka på en av bilderna. Klicka därefter på lilla rutan i mitten (bredvid x rutan) så startas en bildbläddrare.