Reseledare och Text/Bild : Christine Rosenqvist

En så gott som full buss med 42 st glada seniorer, rullade på onsdagsmorgonen ut från Malmö Opera för att fara i österled.

Vårt första stopp var det välkända Café Olof Viktor där kaffe och fralla serverades.

Väl förplägade ställdes kosan till Köpingsbergs Vingård där vi av en entusiastisk ägare och guide blev invigda i gårdens produktion av bubbel, som också serverades i glasen. Man producerar mousserande vin i huvudsak från Chardonnay-druvan. Gården har sedan generationer drivits som lantbruk, men är nu enbart inriktat på vinframställning. Innevarande år spås tack vare den intensiva sommarvärmen bli ett bra vinår.

Pärlan vid havet kallas Löderups Strandbad där vår lunch och kaffe serverades.

Mätta och belåtna närmade vi oss dagens höjdpunkt. Dag Hammarskjölds Backåkra, där kunniga guider tog hand om oss och vi fick ta del av Dag Hammarskjölds dramatiska historia och Backåkras öden som enligt Hammarskjölds testamente skänktes till Svenska Akademien.

Backåkra är vackert beläget bland de böljande kullarna och möjlighet fanns att promenera till den s.k. Minnesstenen ägnad åt stillhet och kontemplation.

Den störste statsmannen i vår historia sa president Kennedy efter flygkraschen 1961 där Dag Hammarskjöld omkom. Fortfarande spekuleras det vad som låg bakom denna olycka.

Efter en fläkt från Stora Världen ställde vi kosan under sena eftermiddagen till Hylkegården där det bjöds eftermiddagsfika och möjlighet att botanisera i inredningsbutiken

En solig och varm sommardag närmade sig sitt slut. Fyllda av olika intryck, god mat, fika och bubbel och inte att förglömma trevlig samvaro nådde vi i kvällningen åter Malmö Opera.

 

Klicka på en av bilderna. Klicka därefter på lilla rutan i mitten (bredvid x rutan) så startas en bildbläddrare.