Reseledare: Christine Rosenqvist           Text-Bild: Sten Ullerud

Söndag 180805
Söndag morgon 0915 samlades 34 aktiva konstintresserade seniorer på Malmö C. Tåget tog oss först till Gbg där det blev byte av tåg till Karlstad. Hör och häpna tåget anländer före utsatt ankomsttid. Snabb incheckning på Scandic Winn och sedan 5 minuters promenad till Lars Lerins konsthall Sandgrund. Ett före detta danspalats. En otroligt fin konstsamling med många verk av Lerin. Några tavlor som jag fastnade för var serierna från ”Sibirien”, ”Fartygen” och ”Lofoten”. Lerin är en mästare att sammanfoga ljus och mörker i sina akvarellmålningar.
En trerätters middag på hotellet tillsammans med goa och glada Aktiva Seniorer.

Måndag 180806
Efter en stärkande Scandic frukost bar det iväg med vår buss till Alster, Gustaf Frödings födelsegård. En mycket duktig ung guide höll ett 45 minuters föredrag om Fröding och hans liv. Fröding är en väldigt omtyckt nationalskald och påtänktes till Nobelpriset 1911, men gick bort samma år, endast 50 år gammal. Han hade dessvärre stora problem med sin mentala hälsa och inte minst med alkohol. Vi for vidare med bussen upp till Mårbacka där Selma Lagerlöf bodde större delen av sitt liv. Det blev en rundvandring med guide i huset och vi fick höra hur Selma levde och utförde sitt författarskap. Selmas första verk var Gösta Berlings saga som följdes av Jerusalem, Nils Holgersson, Kejsaren av Portugallien och många fler. Vi fick se Nobelprismedaljen från 1909. Buss tillbaka till Karlstad och en ny härlig trerätters middag.

Tisdag 180807
Upp tidigt idag då vi har 3 timmars bussresa till Falun och Carl Larsson gården.Halvvägs blev det ett fikastopp med våfflor. När vi kommit fram till Sundborn delades vi upp i två grupper och fick en innehållsrik och intressant guidning om familjen Larsson och deras bostadshus. I stort sett alla textilier var designade och tillverkade av fru, textilkonstnären Karin Larsson. Synd att hon kom att stå lite i skuggan av sin berömda man. Carl hade en tanke att hemmet skulle vara som ett konstverk vilket resulterat i en mängd egna målningar på väggar och dörrar. I Carls ateljé fanns flera egna målningar och man kunde känna atmosfären att här hade våra mest älskade Carl Larsson tavlor skapats.

Onsdag 180808
Idag bar det iväg till Mora och ett besök på Zorngården som är Anders och Emma Zorns bostad efter sin hemkomst från flera år i Paris. Zorngården var utrustad med dåtidens senaste moderniteter som telefon, centralvärme, modernt kök med rostfri diskbänk från Sheffield i England. Anders Zorn kom från knappa förhållanden under sin uppväxt i Mora, blev en av våra största konstnärer, mångmiljonär och kungafamiljens vän. De stora pengarna kom från hans tid i Amerika där han målade porträtt av presidenter, företagsledare och andra celebriteter. Ett porträtt av Zorn blev en statussymbol. I dagens penningvärde kostade ett porträtt 900.000 :-. Efter en god lunch besökte vi Zorn museet där en stor del av Zorns konstverk var till beskådande. Här fanns många av hans kända akvareller och oljemålningar. Även många av hans etsningar fanns med. Vi fick även se några målningar med Zorns mulliga kullor.
Dagen avslutades med ett besök på Axel Muntes frus, Hilda Munte , sommarhus Hildasholm i Leksand. Vi fick en guidad tur runt i huset. Flera konstverk som fanns i huset var målade av sönerna Peter och Malcolm. Runt huset fanns flera fina trädgårdsanläggningar som var designade av Hilda själv.

Torsdag 180809
Idag är det hemresedag med buss och tåg med ankomst till Malmö 19.55.Ett stort tack till vår reseledare Christine för en mycket välplanerad, innehållsrik och intressant konstresa med kunniga guider. Även ett tack till alla deltagare för trevlig samvaro och fina stunder inte minst under våra måltider och fikapauser.

Klicka på en av bilderna. Klicka därefter på lilla rutan i mitten (bredvid x rutan) så startas en bildbläddrare.