Text Christine Rosenqvist      Bilder: Christine Rosenqvist och Inglill Leach

SVERIGERESAN

Så var rubriken och nog blev det en Sverigeresa till en början.
Vi var 20 st glada Seniorer som möttes på Malmö C i tidiga morgontimmen.
Pga branden i ett godsmagasin i Hässleholm fungerade inte tågen som det var tänkt. Vi fick först åka till Göteborg och efter uppehåll där kunde färden fortsätta till Mjölby. Blåklint Buss mötte oss på stationen för vidare färd till hotell Miskarp vackert beläget vid golfbanan.

Dagen därpå kunde vårt program börja.
Efter stopp vid Alvastra klosterruin var första anhalten var Ellen Keys Strand. Ellen Key framför allt känd för boken Barnets århundrade som översattes till 26 språk. Ellen Key hade stor påverkan på skolväsendet och sin tids mest inflytelserika författare och debattör. Hon slutade sina dagar på Strand 1926,
Härlig lunch fick på Stockalyckans vandrarhem vid foten av Omberg.
Fängslande och levande guidning på Vadstena kloster om eftermiddagen.
Vi kunde se framför oss de storstilade gästabud som hölls vid kungens hov och där den Heliga Birgitta var drottningens närmaste hovdam. En vaxdocka föreställande en nunna förvånade oss alla – man trodde nästan hon skulle börja röra på sig.

I hällande regn for vi dagen därpå till Gamla Linköping och de charmiga husen. En ung tös guidade oss och berättade om Villa Lugnet och Villa Solliden och familjerna som bodde där. Lunch intog vi på Wärdshuset.
Efter spontan ingivelse begav vi oss till Flygmuséet. Linköping räknas som flygets vagga. Det blev ett populärt inslag.

 I bättre väder åkte vi sista dagen på vår resa till Bergs slussar för en tur på Göta Kanal. Kanalen stod färdig 1832 efter 58 000 mans idoga arbete.
Kostnad 9 miljoner riksdaler vilket i dagens penningvärde motsvarar ca 12.3 miljarder kronor. Genom flera slussar kom vi, efter lunchen ombord, så småningom till Borensberg, där ”vår” buss väntade.

Färden gick vidare till Verner von Heidenstams Övralid. Idag är han nästan bortglömd men var på sin tid Sveriges största kändis. Väldigt mån om att synas i allehanda sammanhang. 1916 tilldelad Nobelpriset i litteratur. Igenkänd av de flesta men läst av desto färre. Han var känd bl a för sina kvinnoaffärer och de sista åren av sitt liv levde han tillsammans med danskan Kate Bang. Tillsammans med henne uppfördes Övralid 1923. Deras samvaro beskrevs som lycklig men förmörkades av Heidenstams alltmer tilltagande demens. Under märkliga omständigheter förvisades Kate Bang från Övralid. Det visade sig att skilsmässan var ett intrigspel om Heidenstams eftermäle. Kate var danska och inte gift med Heidenstam som var sjuk och förvirrad. Istället trädde första hustrun Emilia in och det skrevs om gamlingarnas återförening. Alla spår av Kate och ersattes av Emilia.
Heidenstam dog i maj 1940. Han hade levt ett liv som i många avseenden överträffade dikten – inte minst hans egen. Efter dessa dramatiska berättelser kändes det skönt med kaffe och kaka i solskenet med den vidunderliga utsikten.

Inför hemresan var järnvägsspåren lagade och vi kunde åka direkt till Malmö utan byte. Det är min förhoppning att alla var nöjda med resan.
Baltzar von Platen sa vid bygget av Göta Kanal:
Du kan vad du vill och när du säger att du inte kan, så vill du inte.

 

 

Klicka på en av bilderna. Klicka därefter på lilla rutan i mitten (bredvid x rutan) så startas en bildbläddrare.