Text: Christine Rosenqvist  Bilder: Mats Andersson och Gunilla Bratthall

ALSACE OCH MOSEL 12-19 OKTOBER 2019

Ett glatt gäng klev på bussen vid Hyllie för att efter färd genom Danmark och färjan till Puttgarden intaga en läcker lunch i det gamla saltlagret i Heiligenhafen.Stärkta med mat och dryck fortsatte färden mot Kassel där middag och övernattning väntade på oss. Vår färd söderut fortsatte endast avbruten av fikapaus och så småningom nådde vi fram till drottning Silvias Heidelberg med sitt slott högt ovanför staden, vackra torg och imponerande katedral. Mitt i centrum fick vi lunch och dryck därtill. En liten promenad i stan innan vi på nytt klev på bussen och om sena eftermiddagen anlände vi till Colmar där vi stannade i 3 nätter.

Nu väntade äventyret på oss. Goda middagar på välkända Restaurang Pfeffel varje kväll. Promenad i charmiga Colmar med korsvirkeshus som lutar åt alla håll avslutades med den kända Münsterosten och 1 glas Gewürtztraminer därtill.
Nu kände vi oss redo att ta Alsace i besittning.

I de förtjusande vackra Alsacebyarna flödade vinet både i Eguisheim och Rohrschwir. Alla var glada att vi hade buss att stoppa in inköpen i.
Huvudorten Strasbourg stod på nästa dags upptäckt där vi åkte båt på kanalerna och floden. På färden kunde vi se det gamla Strasbourg och bekanta oss med Europakvarteren där bl a. besluten i EU fattas. Efter tid på egen hand samlades vi åter vid bussen för ytterligare bekantskap med de lokala vinerna.

Som avslutning på våra dagar i Colmar äntrade vi det lilla turisttåget som tog oss runt bl a till det som brukar kallas Lilla Venedig pga de blomsterprydda kanalerna. Stopp i Luxembourg för riklig lunch och nya viner att bekanta sig med innan vi landade på Hotel Moselpark högt ovanför Bernkastel-Kues. Vi hade naturligtvis också hunnit med att smaka vin i Kues hos den svensktalande Alfred Port.

I Erden väntade nya viner Vädret var inte det bästa när vi på egen hand promenerade i det fina Bernkastel före besöket på Mosel Weinmuseum som är inhyst i ett medeltida boende för olika prelater med sjukstuga, berömt bibliotek och inte minst en gigantisk vinkällare.

Nu var det dags att åter ställa kosan norröver. Efter lunchuppehåll i närheten av Hamm ankom vi i kvällningen till Celle, Det är lätt att bli förtjust i Celle med sina vackra hus, slott och medeltida rådhus, som fick sina utskänkningsrättigheter i senare hälften av 1300-talet. Här intog vi vår sista gemensamma middag till stor förnöjelse.

Vi slapp långa vägarbeten på resten av hemfärden. Lunchen intogs i Burg och de sista inköpen kunde göras på Calles innan färjan och vi på nytt kunde komma till Buss-P i Hyllie. Lite förvirring utbröt förstås innan alla fått rätt på sina inköp och kunde skiljas många minnen rikare.

 

 

Klicka på en av bilderna. Klicka därefter på lilla rutan i mitten (bredvid x rutan) så startas en bildbläddrare.