Kåseri Provence – Del 6 juli och augusti

Text och bild: Christine Rosenqvist, samt bilder från Pixabay och Wikimedia
Webredigering: Sten Ullerud

(Del 1, 2, 3, 4 och 5 finns under menyflik ”Reportage” A.S. Malmö.)

Juli

Många av oss tänker på lavendel när vi hör namnet Provence.Visst blir vi förförda av de djupblå fälten och den ljuvliga doften.Sista veckan i juni och de första dagarna i juli skördar man lavendeln.Nu finns det särskilda maskiner som både skär av lavendeln och binder den. Fälten ser ut som igelkottar i långa rader efter skörd. I gammal tid använde man en skära och skördade för hand.

   

Våra mormödrar lade lavendelpåsar i linneskåpet. Det var inte så dumt. Det höll mal och annat otyg borta. Lavendel har viss antiseptisk verkan och är bas i många salvor liksom i tvålar och parfymer. Grasse är parfymstaden framför andra och här liksom på högplatåerna i norra delen av regionen frodas lavendeln. Ljumma sommarkvällar kan man hålla myggen borta om man ovanpå en värmeljushållare sätter ett litet fat med lavandelolja.


Den 14 juli är Frankrikes nationaldag till minne av revolutionen och stormningen av Bastiljen 1789.

 

Efter den sedvanliga högtiden vid krigsmonumentet äter man lunch. Mat är viktigt och sina mattider rubbar inte en fransman. Folk är glada och ystra. Det bjudes konsert till aperitifen på eftermiddagen och om kvällen tar en orkester vid med dansmusiken. Man varvar musik för alla åldrar. Alla har hjärtans roligt vare sig det är småbarnen som har spunnet socker kletat långt ut på kinderna, pojkarna som kör radiobilar eller åker hisnande karuseller, tonåringarna som står och skakar i rökridåer och snurrande ljusorglar eller det äldre paret som svänger alla turerna i pas au doublen. I dansens virvlar kan det bli rivaler om gunsten. Jag minns en dansglad man som satte sandalerna under ett träd och dansade barfota. Han var outtröttlig och sken som en sol alltmedan damerna fick avlösa varandra. Hade det varit härhemma hade folk trott att han var överförfriskad, men det var han inte. Han bara älskade att dansa.
Vid midnatt sätter strålande fyrverkerier punkt för dagen.

  

Juli och augusti är också högsäsong för turisterna och då är det spektakel av allehanda slag i snart sagt varenda by. Ena veckan popband till ungdomarnas förnöjelse och nästa vecka musik för mera mogen publik.

 

Jazzfestivalen i Antibes är berömd, Operan i Toulon turnerar i trakten. Veckomarknaden är full av folk - ja det är liv och rörelse överallt.

 

Augusti

Alla känner vi till Dagen D den 6 juni 1944 då Normandies kust invaderades av de allierade. I skymundan har Opertion Dragoon hamnat. Den ägde rum den 15 augusti 1944. Ifjor var det således 75 års jubileum. Detta datum landsteg trupper i södra Frankrike i närheten av Saint Tropez och St Raphael. Det var en stor operation med ett 10 tal hangarfartyg, flera slagskepp, kryssare och torpedbåtar.

 

Understödda av 1000-tals krigsflyg. Av drygt 300 000 man miste 320 st livet. Man stötte således inte på särskilt stort motstånd. De häftigaste striderna stod nära St Raphael. Nu kunde man föra in materiel, soldater och bit för bit befria landet. I Toulon finns ett museum som visar hur man arbetade sig upp i Provence tidvis under häftiga strider.

Mitt på dagen den 15 augusti har man än idag parader och minneshögtider. Ifjor deltog både president Macron och hans föregångare Sarkozy i minneshögtiden. De åldriga veteranerna erbjöds vatten och halmhattar där de satt i den heta middagssolen. Ni överlevde värmen sa en intervjuande journalist. Ja jag är en gammal överste och vi överlevde svarade mannen.

Men på kvällen är det något helt annat.
Det är Jungfru Maries Himmelsfärd man firar på sitt alldeles speciella sätt. Egentligen har dagen romerskt ursprung - ja nu är vi där igen med de gamla romarna. Instiftades nämligen av Kejsar Augustus år 18 före Kristus och kallas fortfarande i Italien för Ferragosto. Som vid många andra tillfällen har kyrkan tagit över denna festdag till Jungfru Marias ära. Processionen börjar vid kyrkan. Först kommer folkdansare. Sedan musiker med sina traditionella instrument. Det är flöjt och tamburin. Tamburin kallas den stora trumman. Trumpinnen är krökt och lindad längst ut så det ger en dov klang. Därefter kommer Madonnastatyn utburen från kyrkan, följd av prästen och sedan kvinnorna, Kvinnorna bär de långa smala vaxljusen. Denna kvällen är pappersmanschetten omkring ljuset försedd med Mariabilder och böner till Marias ära.


Det är bara kvinnor som bär statyn och det är bara kvinnor som går i processionen med ljus. Nu kommer utsatta bord väl till pass. Här sätter man av statyn en stund innan ett annat bärlag tar vid. Vid varje stopp förrättar prästen en minimässa och välsignar huset och familjen. Man spelar och dansar en stund innan processionen fortsätter i takt med trummans dova slag och kvinnorna som sjunger längs vägen Marie venez vers moi = Maria vänd dig mot mig.

Så här ärar man kvinnan av alla åldrar den 15 augusti.