Text och bild: Christine Rosenqvist, samt bilder från Pixabay och Wikimedia. 
Webredigering: Sten Ullerud            Skapad: 20 07 12

Dresden 3

Vi gick in genom Kungaportalen till Zwinger. När vi går ut på andra sidan befinner vi oss på Teaterplatsen. Framför oss har vi ett av de mest berömda operahusen i världen. Semperoperan vid floden Elbes strand. Operan har namn efter arkitekten Gottfried Semper. Otaliga premiärer har ägt rum här under ledning av namnkunniga dirigenter och världskända sångare.

Strax intill ligger området som kallas Italienischer Dörfchen. Italienska byarna i Dresden? Varför det?  Jo, August hade blivit kung i Polen. Sonen - han med bröllopet - ärvde titeln. Polen var katolskt, väldigt mycket katolskt. Sachsen och Dresden innerligt protestantiskt.  För att blidka katolikerna lät Fredrik August uppföra den s.k. Katolische Hofkirche och till den anlitade han de förnämsta italienska hantverkarna, som slog sig ned intill bygget av kyrkan.

Efter många om och men kunde kyrkan invigas i mitten av 1700-talet.Heter egentligen Heliga Trefaldighetskyrkan och är den största i Sachsen. Också den i sen barockstil. Taket störtade in och interiören förstördes under de olycksaliga bombningarna.

Mera känd är Frauenkirche som stod i mer än 50 år som ett minnesmärke över bombningarna med en staty av Martin Luther rest på 1950-talet mitt i rasmassorna. Efter Tysklands enande beslutade man att ta itu med restaurationen. Ett mödosamt arbete där man plockade bland stenarna i försök att finna rester som kunde tillvaratagas. Bit för bit påbörjades det hela och tog nästan 20 år innan denna protestantiska kyrka kunde återinvigas i oktober 2005.

 

 

Jaha nu har vi varit runt i Dresden och sett de mest berömda sevärdheterna.

Men det finns så mycket mera. Inte minst i Dresdens omgivningar. I utkanterna finns den säregna mejeributiken Molkerei. Den vackraste i världen säger familjen. Meissen de första i Europa att kunna göra porslin och där det dyrbara porslinet fortfarande tillverkas. Längs med sluttningarna växer vinstockarna och man framställer sedan länge kvalitetsviner. Mestadels vita viner.

Alla slotten. Pillnitz med vackra trädgårdar. Kommer ni ihåg älskarinnan Frau Cosel som satt i husarrest här? Moritzburg, jaktslottet där furstarna roade sig och bodde ända fram till 1945. Det sockersöta Fasaneriet hör också till.

 

Visst kan vi så småningom bege oss till denna vackra trakt.

Se Stormogulens besök framställt i guld och silver i Grüne Gewölbe, Sixtinska Madonnan i Sempergalleriet på närmare håll, lyssna till de spröda klockorna på Zwinger, prova vinet, följa tillverkningen i Meissen, smaka den frestande smörkolan i Molkereiet, anlända till Pillnitz med hjulångare och fascineras av det vackert belägna Moritzburg eller åka ånglok genom den vackra Lößnitz dalen till Radeberg där vi testar pilsner

 

Liksom tidigare hoppas jag ni haft lite nöje av rundturen som tacka vare vår webmaster Sten Ullerud kommit oss alla till del.

Med Bästa Hälsningar

Christine Text och Bild

Sten Webredigering