Theodora från 500 talet

Text och bild: Christine Rosenqvist, samt bilder från Pixabay och Wikimedia.
Webredigering: Sten Ullerud       Skapad: 20 07 26

I dessa kåserier hade jag tänkt berätta lite om kvinnor med säregna levnadsöden, som lämnat avtryck in i vår egen tid. Ifjor hade vi en cirkel där vi bekantade oss med en del kända kvinnor och hade också tillfälle att besöka några av deras platser under vår Sverigeresa. Heliga Birgitta, Ellen Key, Selma Lagerlöf och Alva Myrdal var då på tapeten.

Men nu börjar vi i Italien. Närmare bestämt i regionen Emilia-Romagna. Landskapet som gränsar till Toscana i väster och Adriatiska havet i öster. Bologna är huvudorten. Man är känd för sin otroligt goda mat. Härifrån kommer parmaskinkan och parmesanosten för att inte tala om salami och skinka. Längs med Adriatiska havet har vi kända badorter bl a Rimini. Staden vi stannar vid heter Ravenna med knappt 160 000 inv. Ursprunget till Ravenna vet man inte säkert. Men man känner till att det var träsk- och sumpmarker. Husen byggdes därför på pålar. Vi är nära floden Po´s delta. Ravenna har t.o.m en tid varit huvudstad. Theoderik hette den ostrogotiske härskaren sedan Västrom fallit i slutet på 400-talet.

 

Det bysantinska riket hade sitt centrum på gränsen mellan Europa och Asien i brytningen av vad vi idag känner som antiken och medeltiden. Den bysantinske och ortodoxe kejsaren Justinianus I tog makten efter Theoderiks död 526. Och nu är vi framme vid Ravennas storhetstid. Det var oroliga tider och Justinianus erövrade stora områden. Han lät uppföra Hagia Sofia i Konstantinopel våra dagars Istanbul. Konstantinopel blev huvudstad för den östliga ortodoxa tron under dess 1000-åriga existens. Under en period gjorde han Ravenna till huvudort.

 

Justinianus lät sammanställa lagarna som fick stort inflytande både i öst och väst och än idag utgör grunden för Europas moderna lagstiftning. Själv var han en lärd teolog och hävdade bestämt sin egen dvs kejsarens roll som styrande över kyrkan. Idag skulle säkert många ha kallat honom brutal. Han kallades kejsaren som aldrig sov. Men han fick en hel del gjort och världen hade nog inte sett likadan utan honom.

Justinianus maka hette Theodora och hon hade ett annorlunda levnadsöde. Hon föddes år 500. En del påstår att hon hade grekcypriotiskt ursprung medan andra säger att hon kom från Syrien. Uppgifterna om hennes fars sysselsättning skiftar också. Somliga säger att han var kusk på Hippodromen i Konstantinopel och andra säger att han tämjde björnar (!) även detta på Hippodromen. Hur som haver dog han när Theodora var 4 år gammal. Modern var skådespelerska och dansös. Theodora hade ytterligare 2 systrar.

Bland de mest populära sporterna vid den tiden var hästkapplöpningar med vagn. Det fanns två lag ett blått och ett grönt lag. Fadern hade tillhört gröna laget.

När fadern hade dött klädde modern flickorna i kransar och förde in dem på Hippodromen som supporters till det blå laget vilket Theodora blev för all tid framöver. Hon följde sin systers exempel och betjänade enklare kunder på en bordell. Så småningom uppträdde hon på scen med en slipprig framställning av Leda och Svanen. (kommer ni ihåg när jag berättade myten om Leda och Svanen i Peterskyrkan?) I tjänsten ingick att förse kunderna med både det ena och det andra. Vid 16 års ålder följde Theodora med en syrisk man Hecebalus som blev guvernör i Libyen. Trots att hon behandlades illa blev hon kvar i 4 år innan hon återvände till Konstantinopel. På väg hem stannade Theodora i Alexandria och här mötte hon den ortodoxe patriarken och lät omvända sig till den ortodoxa kristendomen. Hon reste vidare till Antiokia (forntida stad i dagens Syrien) Här mötte hon en annan danserska, som sannolikt var informatör på uppdrag av kejsaren Justinianus. Så råkades de två Justinianus och Theodora och kärlek uppstod. Att den blivande kejsaren skulle gifta sig med en dansös och skådespelare var enligt lag uteslutet. Professioner som var de allra lägst stående. Som tidigare sagt reviderade Justinianus lagen och de gifte sig. Två år efter giftermålet bestiger Justinianus tronen som kejsare av Byzanthium. Dåtidens största och mest utvecklade civilisation. Theodora blir kejsarinna och förklaras som likvärdig härskare.

Hon genomförde lagändringar som höjde kvinnors rättigheter till en nivå som det dröjde mer än 1000 år innan vi Europa nådde dit. Kvinnor fick talan vid ev skilsmässa, viss vårdnadsrätt av ev barn, arvsrätt och äganderätt. Prostitution under tvång blev olagligt, våldtäkt straffades med döden - där fanns inga kompromisser. Hon stängde bordeller. Köpte flickor som sålts till prostitution och hjälpte dem till ett drägligare liv. Tillsammans genomförde de lagar som än idag är grunden för det moderna rättssystemet dvs du är oskyldig tills motsatsen bevisats.

Theodora dog ung vid 46 års ålder sannolikt av cancer. Älskad av folket och helgonförklarad av ortodoxa kyrkan. Hon införde en ny plats för kvinnan i samhället, en stolt och stark kvinna som jämlike med mannen, med rättigheter, ekonomiska medel och självständighet. Man kan undra var allt detta tog vägen under de följande tusentals åren i Europa. Justinianus levde ytterligare 26 år men gifte aldrig om sig.

I Ravenna upptaget på världsarvslistan finns byggnader försedda med makalösa mosaiker från Theodoras tid. Man har svårt att greppa tidsperioden. Dessa konstverk framställda för 1500 år sedan. Än idag bevaras hantverket och det är möjligt att göra studiebesök.

Den Gudomliga Komedins upphovsman Dante Alghieri har fått sista vilan i Ravenna till Florens förtrytelse. Inte så långt från Ravenna finns Ferarra också väl sevärt där Lucrezia Borgia bodde i familjen d´Estes magnifika medeltida slott mitt i stan.

Lutande torn finns i Pisa, det vet vi alla, men i Bologna finns 2 st mycket högre dessutom. Det äldsta universitetet i Europa är beläget i Bologna.

I skyltfönsterna vimlar det av alla godsaker som nämndes i början. Kusten är kantad av milslånga sandstränder. Det är bara att njuta av hela härligheten under tidig höst när havet fortfarande är varmt.

Nästa gång hoppar vi lite mer än 500 år fram i tiden.