KYSSEN GENOM HISTORIEN - Del 2 av 2.

Text och bild: Christine Rosenqvist, samt bilder från Pixabay och Wikimedia.
Webredigering: Sten Ullerud          Skapad: 20 09 13

Antonio Canova hette en skulptör som var i ropet i senare delen av 1700-talet och början av 1800-talet. Napoleon blev förtjust i honom och han fick följa med Napoleon till Paris. Det innebar bl a att Canova kunde efter kejsarens fall återföra verk till Italien som Napoleon lagt beslag på. I ett ståtligt monument uppfört av hans elever har Canova fått sista vilan i Basilikan Santa Maria Gloriosa dei Frari i Venedig. Förutom andra berömda konstverk finns också Monteverdis anspråkslösa gravsten i samma kyrka. Monteverdi räknas som föregångaren till vad vi idag kallar opera. Ofta ligger det blommor på stenen.

 

Jaha nu var vi på sidospår igen. Både Padova och Venedig hade vi ju tänkt besöka på vår pga pandemin uppskjutna italienska resa.

 

Canovas Amor (ibl. Cupid) och Psyche andas spänning.

 

Trots nakenheten drages blicken till deras huvud. De har ännu inte kysst varandra, men tittar vi tillräckligt länge gör de kanske det. Amor/Eros = kärleksguden i  den antika mytologin. Psyche avbildas ofta som en fjäril eller med fjärilsvingar och anses vara personifikationen av människosjälen.

Enligt legenden var Psyche skönare än t.o.m. Afrodite/Venus. Afrodite blir rasande och sänder sin son Amor att förinta Psyche. Men i samma ögonblick som han får syn på henne blir han blixtförälskad. (Han har råkat sticka sig själv på sin egen kärlekspil.) Amor tar med henne till ett luxuöst slott där hon får leva i överflöd dock med restriktionen att hon varken får se eller lära känna Amor. Han kommer till henne om natten. Psyche övertygas av sina systrar att hennes hemlige älskare är en jätteorm som kommer att sluka henne, En natt tänder hon därför en oljelampa för att se vem hennes mystiske älskare är och hon får se hur gudomligt vacker Amor är. Han flyger upp ur sängen när hon brutit överenskommelsen och vrålar att det är slut och lämnar den olycksaliga Psyche. Psyche är förkrossad och bestämmer sig för att bege sig till gudarnas Olympen för att träffa Afrodite. Afrodite utsätter henne för flera prövningar bl a resa till underjorden där hon får en ask av Prosperina med löfte att inte öppna den. Psyches nyfikenhet tar överhand och hon öppnar asken och faller därmed i sömn. Hon kan endast väckas av en kyss av Amor. Det är det ögonblicket vi ser i skulpturen.

Oändligt många sagor i vår västerländska värld grundar sig på denna historia.  Prosperina bortrövades av Pluto underjordens härskare. Halva året är hon i dödsriket och halva året på jorden. Det är då våren kommer. Men det är ju en annan historia.

Kyssen av Auguste Rodin är inte bland hans mest berömda verk. Rodin som levde i senare hälften av 1800-talet (han dog 1917) har gjort sig mest känd för skulpturen Tänkaren. Där är en otrolig kraft i verket - den är nästan brutal. Brutal tycker jag också att denna version av Kyssen är. Rodin testamenterade sin kvarlåtenskap till franska staten och tillät reproduktioner av hans verk varför de finns i många olika versioner.

   

 

Brutal och minst lika känd är väl nästa Kyss. Leonard Brezjnev och Erich Honecker i vad som beskrives som en broderlig kyss. Fritt översatt: Min Gud hjälp mig överleva denna kärlek/attraktion. Finns på East Side Gallery i Berlin. Det utomhus galleri målat på rester av Berlinmuren.

 

Sverige stod stilla när Ingemar Stenmark åkte och Björn Borg spelade. Med glädje slutar vi när Björn kysser segerpokalen.

Och glädje känner vi nog alla när den förfärliga pandemin är över. Men glöm inte att ge varandra ett leende tills dess.

 

Kärleksdikter

Författare i alla tider har diktat om kärlek. Två exempel är Sappho som levde på 600-tal före Kr. Hon har skrivit en välkänd dikt som kallas Gudars like eller Fragment 31 eftersom bara fragment av hennes diktkonst finns bevarade. Catullus levde under sista århundradet före Kr kom från Verona och har också skrivit dikten om Kyssarna. Bland de vackraste dikterna tycker jag att vår skånske Hjalmar Gullberg har skrivit Kyssande Vind.

 

Innan nedanstående exempel på vacker diktning slutar jag med Pippi Långstrumps ord: Får man inte prata så vissnar tungan!

 

Hjalmar Gullberg

Kyssande vind

Han kom som en vind.
Vad bryr sig en vind om förbud?
Han kysste din kind,
han kysste allt blod till din hud.
Det borde ha stannat därvid;
du var ju en annans, blott lånad
en kväll i syrenernas tid
och gullregnens månad.

Han kysste ditt öra, ditt hår.
Vad fäster en vind
sig vid om han får?
På ögonen kysstes du blind.
Du ville, förstås, ej alls
i början besvara hans trånad.
Men snart låg din arm om hans hals
i gullregnens månad.

Från din mun har han kysst
det sista av motstånd som fanns.
Din mun ligger tyst
med halvöppna läppar mot hans.
Det kommer en vind och går:
och hela din världsbild rasar
för en fläkt från syrenernas vår
och gullregnens klasar