RUNDTUR I CAMPANIEN ITALIEN

Storslaget, Mångbesjunget och Bedövande vackert.

Del 1 av 4

Text och bild: Christine Rosenqvist, samt bilder från Pixabay och Wikimedia. Webredigering: Sten Ullerud          Skapad: 20 09 27

 Campanien är ungefär så stort som Skåne och Blekinge tillsammans. och har ca 5.7 milj.  inv.

  

Del 1 Neapel

Kaotiskt, uråldrigt, pizzans hemstad och en uppsjö av sevärdheter. Neapel är den 3:e största staden i Italien efter Rom och Milano med ca 1 milj. inv.  Visst maffian finns, men som besökare ser vi inget av den. Roberto Saviano skrev boken Gomorra som avslöjade Camorra  - maffian. Filmades 2008. Staden väckte nyfikenhet när Elena Ferrantes böcker om de 2 vänninorna gjorde sitt segertåg över världen. Förr i tiden hade Neapel dåligt rykte och visst finns det ett och annat som vi kanske reagerar emot, men det finns så otroligt mycket mera som är värt att se och besöka.

 

Från färjan får man först syn på det gamla slottet Castel dell´Ovo (Äggslottet) på en halvö. Ett konstigt namn - ja den medeltida legenden vet att berätta att Vergilius lade ett ägg under grunden när fästningen skulle uppföras. Legenden säger att så länge ägget är helt så länge står Neapel. (Vergilius var en poet som levde under 1:a årh före Kr. Medeltida sagor gav honom förmåga att se in i framtiden och naturligtvis är också en kärlekssaga förknippad med den legenden)

Första grunden lades under 500-talet före Kr. och sägs vara bland världens äldsta bevarade fästningar. Grekiska och feniciska handelsmän bedrev handel och grundade kolonier längs med Medelhavets kuster på 600-talet före Kr. Fenicierna som var ett folk från Mellanöstern slog sig i huvudsak ner längs med Afrikas kust och grekerna längs med den norra kusten. Liksom jag berättade om Provence anlade grekerna handelsstationer och Neapel grundades av greker under namnet Neapolis = Nya staden (nea= ny, polis = stad).  Nya staden eftersom tidigare grekiska utvandrare redan några hundra år före grundat den gamla staden Paleopolis i närheten.
När vi stigit iland kommer vi förbi Castel Nuovo från 1200-talet. Alphonso V tågade in i staden 1453 som vi kan se på ingångsportalen. Slottet kallas också Maschio Angioini efter tidigare härskare. Uppe på höjden ovan staden ser vi Castel St Elmo som varit militärt område ända fram till 1976. Numera bl a bibliotek och kommunal administration.

   

Vi fortsätter promenaden och når fram till på ena sidan Teatern och mittemot Galleria Umberto. Teatern är ett av de finaste operahusen i världen. Metropolitan New York, La Scala i Milano och San Carlo är de tre "stora" operahusen i världen.  Gaetano Donizetti är en av de namnkunniga tonsättare som blev chef för operahuset i början på 1800-talet och avlöste Rossini sedan Rossini gett sig av med impressarions älskarinna. Många många operor skrev Donizetti men inte många förekommer i repertoaren nuförtiden. Kärleksdrycken, Regementets dotter och inte minst den mest kända Lucia de Lammermoor som hade premiär på San Carlo. I denna opera finns den s.k. Vansinnesarian(Il dolce suono) som sannerligen är ett stålbad för världens sopraner.

Jaha då var vi på sidospår igen.

Mittemot San Carlo ligger den fashionabla shoppinggalleria Galleria Umberto i glas och gjutjärn enligt tidens mode. Det berättas att arkitekten Emanuele Rocco höll på in i det sista för att kontrollera allt innan kungen Umberto skulle komma för invigningen 1891. Eleganta butiker och caféer kantar gallerian och vi vandrar på ett vackert mosaikgolv som i mitten krönes av en cirkel med zodiakens tecken. I oxens tecken ska man ställa sig på svansen och snurra runt motsols för att få sina önskningar uppfyllda. Tro det den som vill.

 

Vi kommer ut på det stora torget Piazza del Plebiscito och ser Palazzo Reale dvs Kungapalatset. Uppfört på 1600-talet och hyste kungarna av skilda ätter ända fram till 1946.Storslagna salar med förgyllda möbler, fresker och skulpturer. Numera finns Nationalbiblioteket i palatset. I fasaden finns nischer med kungar genom tiderna bl a Joseph Murat som blev kung av Neapel sedan han gift sig med Napoleons yngsta syster. I andra änden av torget ligger kyrkan San Francesco di Paola med sina kolonnrader. Ska efterlikna Pantheon i Rom, Shoppinggatan via Toledo tar vid och leder så småningom till Quartieri Spagnoli (spanska kvarteren). De ska vi inte bry oss om för här florerar både det ena och det andra.

Istället beger vi oss till Spaccanapoli - det historiska centrat - och Neapels kärna från grekisk romersk tid och uppsatt på Unescos världsarvlista. Här stöter vi på figurerna i Commedia dell Arte och inte minst Pulcinella - narren som är en symbol för Neapel.  Inte att förglömma Corno, som ser ut om en chilifrukt. Bäres av var och varannan napolitanare som skydd mot onda makter. Har naturligtvis många betydelser, bl.a. virilitet men också legenden om Herkules, grekiska hjälten, som drog ut hornen på den skräckinjagade tjuren som härjade i trakten. Corno = horn. Han räddade också den mytolgiska kvinnan Parthenope som sköljdes upp på Neapels strand och är enl. legenden grundaren av Neapel. På tal om gudar får vi inte glömma Diego Maradona som fortfarande hyllas som en hjälte sedan han på 1980-talet spelade i SSC Napoli.

  

 

Skyltfönsterna locka med Baba - likör- eller romindränkta sockerkakor och sfogliatella.  Den för Neapel typiska kakan också formad som ett horn av smördeg i flera lager och fylld med ricotta eller andra godsaker. Mums!

Vi börjar vid Piazza Nuovo där den märkliga kyrkan Il Gesu Nuovo ligger insprängd i ett 1400-tals palats. Nästan mittemot ser vi Santa Chiara klostret.  De amerikanska bombraiderna förstörde så gott som allt, men hade det goda med sig att man upptäckte det mest intakta badet från antika

    

Neapolis från 1:a årh ef. Kr. Återuppbyggt på 1950-talet och har en väldigt vacker klostergård med bemålad kakel som skildrar det dagliga livet. Smala gränder, avskavda hus, tvätt på tork och ett livligt folkliv vid de torg som öppnar sig emellan. Här finner vi Palazzo Sangro di Sansevero. Byggdes i slutet av 1500-talet, Här bodde kompositören Gesualdo. Han tog livet av sin fru och hennes älskare. Ryktet säger att han också dödade sin unge son. Efter morden komponerade han de skönaste madrigaler. Han gifte om sig men det sägs att första frun spökar i huset. Det vi vill se är kapellet i den bakre delen  av palatset med den makalösa beslöjade Kristus gjord av den lokale skulptören Sanmartino i full storlek.

Lite längre ner kommer vi till gränden Via San Gregorio Armani. Här är det jul året om. De s.k. Presepi ( i Provence Santons) är figurer i allehanda storlekar som hör till julkrubban.

Vi slutar vår rundvandring högt upp på höjden för där ligger Museo Archeologico Nazionale. Här finns de allra finaste fynden från utgrävningarna i bl a Pompeji efter Vesuvius utbrott som vi får prata om nästa gång.