Reseledare och guide: Christine Rosenqvist

 

Text och bild resereportage: Sten Ullerud       Skapad: 210929

Dag 4. Söndag 2021 09 12

Ännu en spännande dag som skulle gå i ångans och hästkraftens anda. Viktor vår busschaufför körde oss till tågstationen i Raderbeul där vi klev ombord på en av vagnarna från gamla tider dragna av ett ånglok.

  

Vår tågresa tog oss till orten Moritzburg. Här väntade ännu ett gammalt och tryggt färdsätt nämligen häst och vagn. De två Ardennerna förspända till en lång ” prärievagn” drog oss 18 stycken seniorer med lätthet.

    

I en behaglig lugn och sakta fart fick vi en rundtur i slottsparken som tillhörde barockpalatset Moritzburg.

Nu tillbaka till ett lite modernare färdsätt, nämligen vår buss, så tog vi oss till den berömda mejeributiken Molkerei. Här serverades vi en härlig osttallrik innehållande sex olika sorters ostar. Till detta fick vi ett glas vitt vin och varma  baguetter.

      

Återfärd till hotellet och en eftermiddag med fria aktiviteter innan det var dags att samlas för kvällens gemensamma middag. 

Tack Christine för en ännu välordnad och spännande dag.

 

Dag 5 Måndag 2021 09 13

Idag fick vi lite sovmorgon då bussen till Meissen fabriken avgick 0915. Meissen är den äldsta porslinsfabriken i Europa och en av de mest välmeriterade i världen. Här började man tillverka högvärdigt porslin redan 1710. Vi fick en mycket informativ och intressant guidning genom fyra olika rum där vi fick se och höra (på svenska) hur tillverkningen går till. Från kaolinlera, drejning, skulpterande och målning. Att porslinet är av högsta kvalitet kunde man bl.a se på priset där en middagstallrik kunde kosta 3.000 SEK. Lunch intogs på det berömda med würst und kartoffelsallat på Meissen caféet.

        

Efter en fantastisk upplevelse att se alla stora fina porslinsobjekt äntrade vi bussen för att ta oss till Wackerbarths slott och vinprovning.

En guide berättade (på engelska) om hur vinet producerades från vinstock till färdig dryck. Det vita vinet stod för 80% av totala produktionen. Man tillverkade även en Sekt (tysk champagne) som till och med vunnit pris hos de franska champagnedomarna.

      

Tillbaka till hotellet för lite egen tid innan vi skulle intaga resans sista gemensamma middag. Vi resenärer beställde in några flaskor bubbel och avtackade Christine för hennes välordnade Dresdendagar.

Men det kommer även lite till, under hemresedagen imorgon.

 

Dag 6. Tisdag 2021 09 14

Idag hemresedagen blev det tidig frukost och därefter en kort busstur till vår sista aktivitet. Vi hade ett inbokat studiebesök hos Volkswagens fabrik för tillverkning av elbilar ID3 och ID4. Vår engelsktalande guide Max visade oss runt i fabriken ända fram till produktionens ”giftaspunkt” det vill säga där karossen sakta sjunker ned över underredet och skruvas samman för alltid. Denna batteridrivna typ av bil är ju framtiden för hela bilindustrin med tanke på den globala miljösituationen.

    

Efter besöket påbörjade vi vår 40 mila färd till Rostock. Cirka halvvägs i höjd med Berlin blev det bussafika med frallor som Christine hade beställt hos ett bageri i Dresden. Väl ombord på färjan till Gedser så hade vi två timmar på oss att avnjuta en fin och god buffé samt lite shopping för den som ville. Nu återstod endast färden genom Danmark och vi anlände till Malmö sent på kvällen.

Ett stort tack till vår reseledare Christine för en välplanerad, intressant och spännande resa.