Teatermuseet 240820

Text och Bild: Ulf Staafgård Bild: Wikimedia Web: Sten Ullerud 240915
Det var 17 glada seniorer som träffades vid Teater Museet för en guidad visning av museet och den tillfälliga utställningen om Cirkusens utveckling från då till nu.
Vi började i entrén där vår guide Britt Harborg hälsade oss välkomna. Hon berättade att i entrén finns en tegelvägg som är rester från 1200 – 1300 talen då det var Biskopsgården med säte för biskopen. Stora Malmö Teater som låg vid G A Torg byggdes på initiativ av kung Gustav IV Adolf som bodde några år i Malmö i början av 1800-talrt. Teatern invigdes 1809 och stängde 1938. Idag är det HM-huset.
I Teater Museets entré finns en fin modell av Hippodromen som invigdes 1899 för cirkusframförande med akrobater, clowner, jonglörer, men även med lejon, åsnor och hästar. Först 1912 uppträdde även elefanter. Den cirkus som vi idag känner till växte fram från 1700-talets engelska ridskolor. Från det gamla romarriket fick vi namnet cirkus och formen på arenan, där mitten namngavs till manegen med sittplatser runt den. Cirkus Brazil Jack startade år 1899 och kom från Norge. Den är nu världens äldsta ännu ambulerande cirkus.
Cirkusen på Hippodromen upphörde 1922 då byggnaden övertogs av Pingstkyrkan, som hade den i 40 år. Idag är Hippodromen plats för Malmö Stadsteater.
En modern cirkus idag är Cirkus Cirkör som har sitt ursprung från Frankrike. Vidare finns s.k “Ny cirkus” med ny förställningsform inom den alternativa cirkusmiljön och kom från Frankrike och England i mitten av 1970-talet.